Επικοινωνία    Αναζήτηση:

ΚΑΠΗ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΗ.

    Τα ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) πρωτοεμφανίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο το 1979 όταν η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε τη συνεργασία του στη δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωιδρυματικής προστασίας Ηλικιωμένων. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα ΚΑΠΗ εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του 1981 λειτούργησαν 8 ΚΑΠΗ με φορείς εθελοντικές οργανώσεις. Από το 1982 τα ΚΑΠΗ περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ. . Έως το τέλος του 1988 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μέσω της Διεύθυνσης Προστασίας Ηλικιωμένων κάλυπτε τις δαπάνες μισθοδοσίας και λειτουργικών αναγκών των ΚΑΠΗ και εφόσον οι Δήμοι διέθεταν ορθοπεδικό χώρο, επιχορηγούσε και για την ανέγερση κτιρίου του ΚΑΠΗ. Από το 1989 τις δαπάνες μισθοδοσίας - λειτουργικών αναγκών υποχρεώθηκαν να αναλάβουν οι Δήμοι και Κοινότητες.

  Στο Δήμου Κορίνθου το πρώτο Κ.Α.Π.Η. άνοιξε τον Ιούλιο του 1999 στον συνοικισμό Κορίνθου και μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα Κ.Α.Π.Η. έως και σήμερα που ανέρχονται στα 12.

  

Ο σκοπός τους:


• Η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου 
• Η διαφώτιση και η συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων 
• Πρωτογενή Πρόληψη (εμβολιασμοί, συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων) 
• Δευτερογενή Πρόληψη (ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση)

 

Παρεχόμενες υπηρεσίες.

• Συμβουλευτική, ψυχοσυναισθηματική στήριξη, κοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους 
• Φροντίδα και οδηγίες για Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη 
• Φυσιοθεραπεία 
• Οργανωμένη ψυχαγωγία 
• Συμμετοχή σε προγράμματα λουτροθεραπείας και θερινών κατασκηνώσεων 
• Προγράμματα εθελοντισμού 
• Επιμόρφωση, διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, επισκέψεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους 
-Οργανωμένη ψυχαγωγία με πούλμαν. 
-Εντευκτήριο (coffee-shop) όπου προσφέρονται ροφήματα/αναψυκτικά σε τιμές κόστους όπου η συντροφιά και η συνεύρεση με άλλα μέλη έχουν τον πρώτο ρόλο.

 

Διάφορες ομάδες στα ΚΑΠΗ.

Ομάδες ΚΑΠΗ με χορωδία, δημιουργικής απασχόλησης, απογευματινό τσάι, παραδοσιακών χορών

 

Δικαιολογητικά εγγραφής.

Να είναι άνω των 60 ετών

Να είναι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος που ανήκει το ΚΑΠΗ

Να προσκομίσει τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής:

               - Αντίγραφο Αστυνομική Ταυτότητα

               - Δύο μικρές φωτογραφίες

               - Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ

               - Καταβολή ετήσιας συνδρομή

  1. Πίνακας με διευθύνσεις τηλέφωνα  ΚΑΠΗ Δήμου Κορίνθου.
  2. Ώρες λειτουργίας.

Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-2:30 και 16:00-20:00

 

 

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

    Στα πλαίσια της δράσης και μέσω της συγκεκριμένης θέσης του ψυχολόγου στο ΣΤ΄ ΚΑΠΗ και στα κοινωνικά ιατρεία του Δήμου Κορινθίων, στόχος  είναι η προαγωγή υγείας και η παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένες ομάδες του Δήμου.

    Στους χαλεπούς καιρούς που η χώρα διανύει αυτή τη στιγμή, τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως, οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά μειονεκτούντες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετηθούν από τις παροχές μας. Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα σε σωματικό επίπεδο με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα υγείας των πολιτών αλλά και να διευρύνονται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής. Προβλήματα σωματικά, ψυχολογικά αλλά και κοινωνικά δυσχεραίνουν τη ζωή  των πολιτών και στόχος της δράσης είναι η άμβλυνση αυτών. Στην παροχή των υπηρεσιών μας συγκαταλέγεται η ατομική συνάντηση-συνεδρία που μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει με τον ψυχολόγο μετά από συνεννόηση. Η ψυχολογική ενδυνάμωση και η υποστήριξη σε τέτοιες ηλικιακές αλλά και κοινωνικές ομάδες είναι απαραίτητη και χρήσιμη για την καλύτερη έκβαση της σωματικής υγείας και της κοινωνικής ζωής.

    Επίσης στα πλαίσια της δράσης μας τα μέλη των ΚΑΠΗ έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωτικά φυλλάδια που άπτονται των θεμάτων που τους απασχολούν ( π.χ ασθένειες τρίτης ηλικίας ). Τέλος σε συνεργασία με τις ειδικότητες  που παρέχει ο Δήμος Κορίνθου, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, συμπράττουμε στις διαδικασίες καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Όλες αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας.

Για ραντεβού στο τηλ. 27410 – 25088 κ. Παπαδημητρίου Ιωάννα.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

    Η παχυσαρκία στην Ελλάδα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς φτάνοντας σήμερα στο σημείο 3 στους 4 ενήλικες να θεωρούνται παχύσαρκοι. Στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας «Η Πελοπόννησος συνεργάζεται» γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας με τη βοήθεια ομάδας διαιτολόγων-διατροφολόγων. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου αυτής εφαρμόζονται δράσεις από τους διαιτολόγους που ως στόχο έχουν τη δημιουργία πρότυπων διατροφικών συνηθειών, σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών όπου μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι μπορούν να δημιουργήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθήσουν και στη μετέπειτα ζωή τους.

Το δημιουργικό παιχνίδι περιλαμβάνει:

  •    Ζωγραφική και παιχνίδι για το διαχωρισμό των φρούτων και των λαχανικών όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τις ομάδες αυτές και να  τις ενσωματώνουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους.
  •    Τραγούδια και παιδικά βιντεάκια.
  •    Δημιουργία διατροφικής πυραμίδας  όπου τα παιδιά μέσω κολλάζ μαθαίνουν όλες τις ομάδες τροφίμων, ποιες πρέπει να καταναλώνουν σε    μεγαλύτερες ποσότητες( βάση πυραμίδας ) και ποιες σε  μικρότερες( κορυφή ).
  •    Δημιουργία κολλάζ υγιών και μη υγιών τροφίμων από τα ίδια τα παιδιά με σκοπό την αποφυγή σνακ και έτοιμων φαγητών έξω από το σπίτι.
  •    Ανίχνευση από τους διαιτολόγους μέσω ανθρωπομετρικών παραμέτρων(ζύγιση, μέτρηση ύψους) των παιδιών που χρήζουν διατροφικής    παρέμβασης(παχύσαρκα και λιπόβαρη) με σκοπό τη παρέμβαση τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και στην ενημέρωση και   μετέπειτα εκπαίδευση των γονιών των παιδιών αυτών.
  •    Δημιουργία ελκυστικών πιάτων με τρόφιμα που αποφεύγουν τα παιδιά σε συνεργασία με τους μάγειρες και το προσωπικό του σταθμού με    σκοπό τη ενσωμάτωση όλων των τροφίμων στο διαιτολόγιο του παιδιού.
  •    Δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων με θέματα που απασχολούν καθημερινά τους γονείς(παχυσαρκία, αναιμία, διατροφικές διαταραχές,    τροφές με σίδηρο, παιδικός διαβήτης και σάκχαρο αίματος) τα οποία απευθύνονται στους γονείς.
  •    Σύσταση εβδομαδιαίων διαιτολογίων από τους διαιτολόγους.

    Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται για θέματα που αφορούν διατροφικά προβλήματα των παιδιών τους να ενημερώνονται για μεθόδους και πρακτικές, τρόπων εκμάθησης σωστών διατροφικών προτύπων καθώς και γενικές διατροφικές συμβουλές στους διαιτολόγους των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου μας.

 

    Στο ΣΤ΄ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Κορινθίων θα βρίσκεται διαιτολόγος με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων που σχετίζονται και αλληλεπιδρούν με άλλες συνυπάρχουσες ασθένειες που αντιμετωπίζουν τα άτομα 3ης ηλικίας. Ασθένειες όπως διαβήτης, υπέρταση και χοληστερόλη επιβαρύνουν τα άτομα αυτά μειώνοντας τη διάθεση και το βοιωτικό τους επίπεδο. Η γνώση της σωστής διατροφής ανάλογα με την ασθένεια που αντιμετωπίζουν μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών. Μέσω σύστασης κατάλληλων διαιτολογίων και δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση και μείωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα 3ης ηλικίας καθώς και στη προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Για ραντεβού στο τηλ. 27410 – 25088  κ. Χριστοπούλου Ελένη.

 

Back to Top