Επικοινωνία    Αναζήτηση:

Ο θεσμός των ΚΑΠΗ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΗ

Τα  ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) πρωτοεμφανίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο το 1979, όταν η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε τη συνεργασία του στη δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωιδρυματικής Προστασίας Ηλικιωμένων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα ΚΑΠΗ εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του 1981 λειτούργησαν 8 ΚΑΠΗ με φορείς εθελοντικές οργανώσεις. Από το 1982 τα ΚΑΠΗ περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ. . Έως το τέλος του 1988 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μέσω της Διεύθυνσης Προστασίας Ηλικιωμένων κάλυπτε τις δαπάνες μισθοδοσίας και λειτουργικών αναγκών των ΚΑΠΗ και εφόσον οι Δήμοι διέθεταν ορθοπεδικό χώρο, επιχορηγούσε και για την ανέγερση κτιρίου του ΚΑΠΗ. Από το 1989 τις δαπάνες μισθοδοσίας - λειτουργικών αναγκών υποχρεώθηκαν να αναλάβουν οι Δήμοι και Κοινότητες.

Στο Δήμο Κορινθίων, το πρώτο Κ.Α.Π.Η. λειτούργησε  τον Ιούλιο του 1999 στο Συνοικισμό Κορίνθου και μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα Κ.Α.Π.Η.  όπου έως και σήμερα που ανέρχονται στα δέκα τρία (13).

Ο σκοπός τους είναι:

  • Η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. 
  • Η  ενημέρωση και  συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων.
  • Η Πρωτογενής Πρόληψη (εμβολιασμοί, συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων). 
  • Η Δευτερογενής Πρόληψη (ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση).

 

Back to Top